+46 70-649 20 43

1 maj – 30 aug

Tur med häst och vagn, samt övernattning i flottarkoja.

 

En unik naturupplevelse där du samtidigt får ta del av nybyggarnas historia.   flottarkoja
En naturskön tur på Stöttingfjället med häst och vagn, med övernattning i en timrad flottarkoja invid skog och brusande vatten.

Vi får följa med Kenneth med sonen Billy och den nordsvenska arbetshästen Paje på en vacker och intressant tur längst små natursköna grusvägar. Kenneth har stor kunskap att dela med sig av. Han har levt och arbetat hela sitt liv med hästen, främst i skogen och jordbruket, men även som kusk vid speciella tillfällen t.ex. vid bröllop. Vi besöker en gammal kvarn och dess historia.

Efter ett par timmar är vi framme vid en restaurerad flottningsdamm och flottarkoja, en stor enrums timrad stuga med eldpall i mitten. Flottarna bodde här under flottningen. Vattnet brusar genom dammen mellan två sjöar. Det är en mycket vacker plats, med en fascinerande historia.

På vintern drogs timret ner på isarna ovan dammen och när vårfloden kom öppnades dammluckorna och timret följde med vattenmassorna ner till kusten. De flesta män i alla byarna längst vägen, arbetade i flottningen. Timret fick inte fastna på vägen. Det var ett riskfyllt och hårt arbete, som krävde stor skicklighet. Speciellt när de balanserade på stockarna för att styra dessa på rätt kurs.

Upplev en del av nybyggarnas historia, och dess närhet till naturens krafter och villkor.

Slumra en stund i sängarna längst väggarna i flottarkojan medan middagen tillagas över öppen eld på eldpallen i stugans mitt.

Efter maten finns det möjlighet att bara njuta av naturen och stillheten. Kanske en fisketur med båten, eller bara vara… Kvällen avslutas med historier och samvaro kring elden, innan vi somnar på renskinn i skenet från elden som leker längst timmerväggarna. Vattnet brusar utanför…

På morgonen är det frukost och avsked efter förhoppningsfullt en något annorlunda dag och natt. Tack…

 

Antal deltagare: 4 – 6 personer.   med-hast-och-vagn-500x375

Tid: Start ca kl.14.00 dag ett till ca kl. 9.00 dag två.

Pris: 1600 kr för vuxna. För barn under 15 år, 800 kr. Minst fyra personer per tur.

Ingår: Guidad tur med vildmarksmiddag och frukost. Hyra för hästskjuts, båt, fiskeutrustning och renskinn.

Boende: En natt i en timrad flottarkoja.

Tillval: Sovsäck 100 kr

Rabatt: 10% av priset vid förlängning av turen, t.ex. börja med bäversafari och övernattning i vildmarken. Hämtas vid kanoterna med häst, sov i flottarkojan och avsluta med en vandring upp på Stor Annevare för att se vägen ni färdats från ovan.